Top 10 Software Development Process Interview Questions in the year - 2022 - usmtechworld

1. Which process do you following in your company?

Answer:
We are following Agile methodology.we will have a sprint release every two weeks .It actually breaks the project into several phases.It is also based on iterative development.The iterative development consists of following phases.

2. Which is Agile methodology?

Answer:
It is based on iterative development. Agile projects can have one or more iterations and deliver the complete product at the end of the final iteration. In the Agile methodology, each project is broken up into several ‘Iterations’. All Iterations should be of the same time duration (between 2 to 8 weeks). At the end of each iteration, a working product should be delivered.

3.What is a sprint?

Answer:
A sprint is a short period of time within which development team works to complete the tasks.It is also known as "Iterations".The each iteration consists of small SDLC namely, requirement gathering ,analysis,design,code,testing and implementation.

4.How long is a sprint?

Answer:
Sprint can be defined for 1 week or 2 weeks at the maximum 1 month.The complex project can go for 1 month.

5.What is sprint cycle?

Answer:
The sprint cycle is sprint planning,sprint scrums,sprint review and sprint retrospective. The requirements are developed,tested,integrated and approved within each sprint Normally the duration of sprint is up to 2 -4 weeks. Sprint can be said as repeatable process or iterative process.The project manager takes the responsiblity of each sprint and he will plan,checkin,reviews and retrospective.

Retrospective: It is termed as looking back.For eg:-Looking back at the task done from monday to friday.

6.What is traceability matrix?

Answer:
The requirement traceablity matrix is a document that matches the user requirement with test cases.

7.What is the purpose of RTM?

Answer:
The main purpose of the RTM is to validate that all requirements are checked via test cases,so that no functionality is missed out during software testing.

8.What are the parameters to include in requirement traceability matrix?

Answer:
The following are the parameters for RTM:-

9.What is Scrum?

Answer:
it is process framework. This methodology is mostly used in product development where everything is done by software development team to achieve common goal. It is iterative & incremental agile software development method. These iterations are time boxed with various iterations & each iteration is called Sprint. The Sprint is basically 2-4 week long & each sprint requires sprint planning estimation.

10.What is SDLC?

Answer:
SDLC is a process followed in software industry in order to develop a quality software. The SDLC consists of the following stages:-